ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

"Ευρωπαϊκή Φρουρά Συνόρων και Ακτοφυλακής"

"Ευρωπαϊκή Φρουρά Συνόρων και Ακτοφυλακής"
 Η ΕΕ αμφισβητεί ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα

Στη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό (17-18 Δεκέμβρη), με τη συμμετοχή της Τουρκίας, μπήκε προς διαβούλευση η νέα πρόταση της Κομισιόν για την περαιτέρω θωράκιση της ΕΕ με τη συγκρότηση ενός αναβαθμισμένου κατασταλτικού μηχανισμού, την «Ευρωπαϊκή Φρουρά Συνόρων και Ακτοφυλακή» (EBCG), μιας πιο ενισχυμένης μορφής της Frontex που θα αναλάβει τη φύλαξη των «ευρωπαϊκών συνόρων» και ενεργό ρόλο στις λεγόμενες επιστροφές, κοινώς απελάσεις μεταναστών.


Η Σύνοδος κινήθηκε στο πνεύμα όλων των προηγούμενων, θέτοντας σαν προτεραιότητα της ΕΕ την αναχαίτιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και την απόκρουσή τους, ενισχύοντας το αποκρουστικό Ευρωπαϊκό φρούριο, όπου τον πρώτο λόγο έχει η καταστολή. 
Ο σκληρός πυρήνας της ΕΕ αξιοποιεί το προσφυγικό ζήτημα σε πολλά επίπεδα, είτε για την εξασφάλιση με τους όρους που θέτει (κέντρα καταγραφής, στρατόπεδα εγκλεισμού και ξεδιαλέγματος, πρόγραμμα μετεγκατάστασης) για φτηνό εργατικό δυναμικό είτε για τους ευρύτερους σχεδιασμούς στη Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή, όπου συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις. Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω αμφισβητεί ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών. Στα πλαίσια αυτά οι ιμπεριαλιστικές χώρες επιμένουν να προωθούν την παραχώρηση της φύλαξης των «συνόρων στην ΕΕ», εκβιάζοντας προκλητικά την εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας σε ευρωκατασταλτικούς μηχανισμούς, απαξιώνοντας και κουρελιάζοντας ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.

Το αίτημα των υπουργών Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας για ανάληψη πρωτοβουλιών, αρχικά, από τη Frontex και συντονισμό με τρίτες χώρες εκτός ΕΕ, χωρίς να χρειάζεται η έγκριση του κράτους-μέλους, που φωτογράφιζε την Ελλάδα, αμέσως υιοθετήθηκε από την Κομισιόν και αναβαθμίστηκε, ενόψει της Συνόδου, σε πρόταση συγκρότησης ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, με διευρυμένες αρμοδιότητες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ η οποία: «θα έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει για να διασφαλίζει ότι θα αναλαμβάνεται δράση επί του εδάφους, ακόμη και όπου δεν υπάρχει αίτημα για βοήθεια από το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος ή όπου αυτό το κράτος-μέλος θεωρεί ότι δεν υπάρχει ανάγκη για επιπρόσθετη επέμβαση».

Προφανώς το σχέδιο στηρίζουν ολόπλευρα Μέρκελ και Ολάντ. Αλλά και ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος, ευθυγραμμίζεται πλήρως και υποστηρίζει το σχέδιο της Κομισιόν ως μια προσπάθεια διαφύλαξης της Σένγκεν και της ασφάλειας στην ΕΕ, δηλώνοντας ότι «Σήμερα δημιουργούμε περισσότερη Ευρώπη, για την καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, για την αύξηση των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών, για την ενίσχυση του συστήματος ασύλου γι' αυτούς που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας και για την ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

 Ανεξάρτητα αν αυτή η πρόταση θα γίνει άμεσα αποδεκτή σε αυτήν τη φάση ή θα επανέλθει σε επόμενες Συνόδους, λόγω και των αντιδράσεων κυρίως της Ουγγαρίας, της Ισπανίας, της Δανίας, της Πολωνίας, αποτυπώνει ξεκάθαρα τις προθέσεις και τις διαθέσεις της Κομισιόν προδιαγράφοντας τη στάση των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών κυρίως απέναντι στη χώρα μας. Μέσα από απειλές και εκβιασμούς της Γερμανίας και της Γαλλίας τόσο για τη διασφάλιση της ζώνης Σένγκεν, με άλλοθι την «επανάκτηση του ελέγχου» στα σύνορα, όσο και με το πρόσχημα ενδεχόμενου τρομοκρατικού χτυπήματος στην Ευρώπη, η ελληνική κυβέρνηση πιέζεται ασφυκτικά να υπακούσει και να υλοποιήσει τις απαιτήσεις τους. Και είναι βέβαιο ότι οι ασφυκτικές πιέσεις και οι απειλές που ασκούνται θα ενταθούν.

Η Γερμανία μετά τους ενδοκυβερνητικούς κλυδωνισμούς για τους χειρισμούς της Μέρκελ στο προσφυγικό και την πυροδότηση των ξενοφοβικών αντανακλαστικών στο εσωτερικό της, επιμένει στη δρακόντεια φύλαξη των συνόρων, κατηγορεί την Ελλάδα για ανικανότητα διαχείρισης και στηρίζει τη συνεργασία με την Τουρκία, προωθώντας τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα τις δυνατότητες δράσης της Frontex, μέχρι να συσταθεί η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή/ακτοφυλακή. 

Το ίδιο προωθεί, τη μονομερή δηλαδή διαχείριση προς το παρόν από τη Frontex στα χερσαία σύνορα με την ΠΓΔΜ. Μετά και τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις, με το κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ και την απαγόρευση της διέλευσης χιλιάδων μεταναστών από την Ειδομένη προς τα Βαλκάνια, ώστε να φτάσουν στις ισχυρές χώρες της ΕΕ, η κατάσταση που προδιαγράφεται, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς, και διαμορφώνεται στη χώρα μας, οδηγεί στον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων.

Κατόπιν εντολής Γερμανίας, Γαλλίας και με την υποστήριξη των υπολοίπων χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία, που πρωτοστάτησαν στο κλείσιμο των συνόρων, στην έγερση φρακτών και συρματοπλεγμάτων, ο δρόμος των Βαλκανίων έκλεισε για τους μετανάστες, με συνοπτικές διαδικασίες. Δεν δικαιούνται προστασία πρόσφυγα, δεν μένει παρά να στοιβάζονται στην Ελλάδα που είναι και η πύλη εισόδου.

 Όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα κρατούνται στα λεγόμενα hotspots είτε σε στρατόπεδα, όσο χρειαστεί μέχρι να εξακριβωθούν και να κριθεί αν θα απελαθούν ή θα πάρουν άσυλο. Αυτή είναι η στρατηγική που έχει χαράξει η ΕΕ και μεθοδικά, μετά από κάθε Σύνοδο υλοποιείται και αυτήν εξυπηρέτησε η απόφαση για το κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ που επέβαλε ασφυξία στην ελληνική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι «η Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών», ωστόσο οι συμφωνίες που υπογράφει, οι δεσμεύσεις που χαιρετίζει οδηγούν ακριβώς στη μετατροπή της χώρας σε απέραντη φυλακή χιλιάδων ανθρώπων.

Στην Ειδομένη μετά από αποκλεισμό της περιοχής εξελίχθηκε εκτεταμένη επιχείρηση «σκούπα» των δυνάμεων καταστολής, «αναίμακτη» όπως επιχαίρει ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης, Γ. Μουζάλας, με απαγόρευση προσέγγισης και προφυλακίσεις δημοσιογράφων, ώστε να μην καταγραφεί η κατάσταση που επικράτησε. Χιλιάδες άνθρωποι φορτώθηκαν σε πούλμαν και οδηγήθηκαν στην Αθήνα.
Χωρίς κανένα σχεδιασμό, χωρίς καμία ουσιαστική λύση, καμία προετοιμασία για τη διαμονή τους, καμία διασφάλιση στοιχειωδών συνθηκών διαβίωσης, η κυβέρνηση πλήρως ανέτοιμη, με προχειρότητα και αναλγησία στοιβάζει σε όποιο αθλητικό κέντρο βρει, σε άθλιες συνθήκες τους ανθρώπους, που στη συνέχεια προωθούνται από τη μια προσωρινή εγκατάσταση στην άλλη, περιμένοντας τον επαναπατρισμό τους, δηλαδή την απέλασή τους πίσω στις χώρες τους, όταν και όποτε προχωρήσουν οι συμφωνίες επανεισδοχής της ΕΕ με τις αντίστοιχες χώρες.

 Να σημειώσουμε ότι τα περιβόητα κέντρα καταγραφής στα νησιά είναι χωρητικότητας 4500 ανθρώπων, όταν σχεδόν 2000 άνθρωποι καταφτάνουν καθημερινά στη Λέσβο. Παράλληλα, η ανυπαρξία κρατικής μέριμνας, βασικών λειτουργικών δομών, οι πανάθλιες συνθήκες διαβίωσης, η έλλειψη στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έχουν αφήσει το έδαφος ελεύθερο στην ανεξέλεγκτη δράση των κακόφημων ΜΚΟ, αυτών των κερδοσκοπικών αρπακτικών, που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη τραγωδία, με τις ευλογίες των ιμπεριαλιστών, «αντικαθιστώντας» την κρατική παραλυσία.

Οι αλλεπάλληλες υποχωρήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις απαιτήσεις της ΕΕ, η πλήρης αποδοχή των αιτημάτων των «εταίρων», ο συνεχής εξωραϊσμός της αποτρόπαιης ατζέντας της ΕΕ για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, οι αυταπάτες που καλλιεργούσε, προβάλλοντας τις ανύπαρκτες ανθρωπιστικές αξίες της ΕΕ, την ίδια στιγμή που υπέγραφε όλες τις συμφωνίες για δημιουργία στρατοπέδων, ανάπτυξη στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο και ενίσχυση της καταστολής που αυξάνουν κατακόρυφα τους καθημερινούς πνιγμούς εκατοντάδων ανθρώπων στο Αιγαίο, την οδηγούν από το ένα αδιέξοδο στο άλλο.
Πριν την αναχώρηση για τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός επιθεώρησε τα κέντρα καταγραφής σε Χίο και Λέρο και υποστήριξε ότι «η Ελλάδα σε δύσκολες συνθήκες, κατάφερε να αντεπεξέλθει και να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις, είναι τώρα σειρά και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών να υλοποιήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις», σε μια προσπάθεια να καταδείξει ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι της ζητήθηκε, αλλά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης δεν προχωράει και η Άγκυρα δεν εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της, δίνοντας το στίγμα της στάσης της ελληνικής πλευράς στη Σύνοδο.

 Επιχειρεί να μεταφέρει το βάρος στην Τουρκία και επικαλείται τις συμφωνίες επανεισδοχής, αλλά κάτι τέτοιο παζαρεύεται σκληρά από την Άγκυρα που ζητά περισσότερα ανταλλάγματα και πιο ενεργό ρόλο. Φυσικά η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί, την αναγκαιότητα συγκρότησης ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής, ούτε την ενισχυμένη παρουσία και εγκατάσταση αυτών των μονάδων στη χώρα μας για την απόκρουση μεταναστών και προσφύγων και τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού απελάσεων, αλλά θα ήθελε να δίνει τη συγκατάθεσή της στη δράση τους. Στο αντιδραστικό όμως μόρφωμα της ΕΕ τέτοιες ισοτιμίες μεταξύ «εταίρων» δεν υπάρχουν.

Καθώς το πλέγμα της εξάρτησης της χώρας μας βαθαίνει, με σειρά βάρβαρων νεοαποικιακών μνημονίων και τη μόνιμη επιτήρηση που επιβάλλουν οι ιμπεριαλιστές, την ίδια πολιτική υποτέλειας με τους προκατόχους της που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την ίδια αγριότητα και την ίδια προσήλωση στις εντολές που εκπορεύονται από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στα πλαίσια του «ανήκουμε στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως μπανανία δεμένη στο άρμα των συμφερόντων τους. Μπορεί στα πλαίσια της εσωτερικής προπαγάνδας να γίνεται το μαύρο –άσπρο και η κυβέρνηση να εξακολουθεί να εξαπατά το λαό και να υποστηρίζει ότι δεν τίθεται θέμα κυριαρχικών δικαιωμάτων, ωστόσο το σχέδιο της Κομισιόν δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Πρόκειται για εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη, στην αλυσίδα της εξάρτησης που καθιστά το λαό μας έρμαιο στη μέγκενη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.