ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Για την κατάσταση του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις στη Χαλκιδική


Καταρχάς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ ποτέ δεν είχε την πρόθεση να σταματήσει την κατασκευή του έργου για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν μια σειρά από υπουργικές αποφάσεις οι οποίες υποτίθεται ότι θα ακύρωναν τις άδειες σε τμήματα του έργου, με τελευταία την απόφαση του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Σκουρλέτη το Μάρτιο του 2016. Παρ’ όλα αυτά, το έργο δεν σταμάτησε ποτέ καθώς η αποψίλωση χιλιάδων στρεμμάτων δάσους, οι γεωτρήσεις και τα κατασκευαστικά έργα συνεχίζονται κανονικά, με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις να είναι ολοφάνερες (ποταμός Κοκκινόλακας, θάλασσα Στρατωνίου κτλ).
Στις 2 Αυγούστου ο υπουργός Περιβάλλοντος εξέδωσε ανακοίνωση για την έναρξη διαιτητικής διαδικασίας ανάμεσα στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» και το ελληνικό δημόσιο. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της αδειοδότησης για το έργο της Ολυμπιάδας και η εκκρεμότητα της αδειοδότησης του έργου των Σκουριών. Η κίνηση αυτή φαίνεται να αποσκοπεί στην επίλυση των εκκρεμοτήτων της εταιρείας ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο κανονικά.
Από τη μια η κυβέρνηση προσπαθεί να φαίνεται ενάντια στην εξόρυξη ενώ ουσιαστικά την υποστηρίζει, από την άλλη η εταιρεία έχει καταφέρει να προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό την κατασκευή του έργου, ενώ παράλληλα πέτυχε την εδραίωσή της στην περιοχή, εξαγοράζοντας τους ντόπιους μεταλλωρύχους αλλά και αρκετούς επιστημονικούς παράγοντες που την υποστηρίζουν και φροντίζουν να κρύβουν τις επιπτώσεις του έργου.


Όσον αφορά το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη φάση. Η προσμονή λύσεων μέσω των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης ή της δικαιοσύνης διέλυσε το αγωνιστικό κλίμα που υπήρχε στη Χαλκιδική και οδήγησε σε απογοήτευση. Φαίνεται πως ένα κίνημα που άντεξε την άγρια καταστολή και τις διώξεις βρίσκεται σε δύσκολη φάση λόγω του λανθασμένου προσανατολισμού που είχε τα προηγούμενα χρόνια.


Με βάση τα παραπάνω θα πρέπει να ξεκαθαριστούν ορισμένα βασικά ζητήματα:


1) Η επένδυση θα συνεχιστεί παρ’ όλα τα παζάρια που θέλει να παίξει η κυβέρνηση με τις άδειες και τους αντίστοιχους εκβιασμούς της εταιρείας. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει είναι να ξαναζωντανέψουν οι επιτροπές κατοίκων, να ανοίξουν ξανά το ζήτημα στον ντόπιο κόσμο που θα καταστραφεί οικονομικά και θα έχει προβλήματα υγείας λόγω της μόλυνσης.

2) Η αντιπαράθεση δίνεται με μια μεγάλη εταιρεία ιμπεριαλιστικών συμφερόντων που θέλει να αρπάξει φθηνό εργατικό δυναμικό και ορυκτό πλούτο από μια εξαρτημένη χώρα, της οποίας η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει τέτοιου είδος ξεπουλήματα σαν εθνικές επιτυχίες. Γι’ αυτόν το λόγο δεν μπορεί να προβάλλεται μονόπλευρα η οικολογική πλευρά του ζητήματος.


3) Η αντιπαράθεση θα είναι μακρόχρονη και δύσκολη και θα είναι κρίσιμο για το κίνημα να συνδεθεί με οποιοδήποτε άλλο κίνημα παλεύει για αντίστοιχους στόχους. Τέλος, είναι κρίσιμο να στηριχθούν οι διωκόμενοι αγωνιστές της Χαλκιδικής των οποίων τα δικαστήρια ξεκινούν τις επόμενες ημέρες.


Προλεταριακή Σημαία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.