ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Όχι στο νέο έγκλημα των εφοπλιστών στον Αργοσαρωνικό!

Όχι στο νέο έγκλημα των εφοπλιστών στον Αργοσαρωνικό!

Η βύθιση του σαπιοκάραβου δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη 2» στις 10 του Σεπτέμβρη, προκάλεσε μια τεράστιας έκτασης καταστροφή στον Αργοσαρωνικό και στις ακτές. Μια καταστροφή η οποία απλώθηκε σε μεγάλη παραλιακή έκταση. Τα ανοικτά του Πειραιά, της Σαλαμίνας, αλλά και της Γλυφάδας και του Ελληνικού γέμισαν μαζούτ, ενώ ένα στρώμα από «πίσσα» έχει καλύψει τις ακτές, καταστρέφοντας οργανισμούς και οικοσύστημα. 

Το νέο αυτό έγκλημα του εφοπλιστικού κεφαλαίου έσπευσε αρχικά να το υποβαθμίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δια στόματος Κουρουμπλή, ενώ στη συνέχεια «εφησυχάζει» το λαό πως «όλα βρίσκονται υπό έλεγχο» και ως «οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν». Η κυβέρνηση, όμως, φέρει την ευθύνη για την καταστροφή που προκλήθηκε από το ναυάγιο γιατί διατηρεί άθικτο το θεσμικό πλαίσιο και τους μηχανισμούς κάλυψης της εφοπλιστικής ασυδοσίας. Όπως και είναι υποκριτικό να εμφανίζονται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να «καταγγέλλουν», όταν οι κυβερνήσεις τους είναι αυτές που έφτιαξαν αυτό το θεσμικό πλαίσιο και τους κρατικούς μηχανισμούς που συντέλεσαν σε αυτή την καταστροφή.

Το νέο έγκλημα δεν αποτελεί ένα «τυχαίο γεγονός» ή ένα «ατύχημα». Είναι αποτέλεσμα της θυσίας των αναγκών και της ίδιας της ζωής του λαού, στο βωμό του κέρδους. Της ακόρεστης δίψας του κεφαλαίου για το μέγιστο κέρδος, με κάθε κόστος. Είναι αποτέλεσμα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της λεγόμενης «επιχειρηματικότητας», των ντόπιων και ξένων αφεντικών δηλαδή, απ’ τις κυβερνήσεις και τον κρατικό μηχανισμό. Αυτής της «επιχειρηματικότητας», που τόσο εκθειάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα ΜΜΕ, όλο το κατεστημένο του εξαρτημένου ελληνικού καπιταλισμού. Αυτής που δε διστάζει να δημιουργεί εργασιακά κάτεργα και «Ειδικές Οικονομικές Ζώνες» εκμετάλλευσης και ξεζουμίσματος για τους εργαζόμενους. Αλλά και που δε διστάζει επίσης να καταστρέφει τη φύση, το περιβάλλον και ανθρώπινες δραστηριότητες. Απ’ τις Σκουριές της Χαλκιδικής μέχρι τη Σαλαμίνα. Η καθημερινή αντιλαϊκή και αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών, δίνει παραπέρα «αέρα στα πανιά» και σ΄ αυτή την εγκληματική δραστηριότητα του κεφαλαίου. 

Το «Αγία Ζώνη 2» παρόλο, που είχε κατασκευαστεί το 1972, και σύμφωνα με καταγγελίες της ΠΕΝΕΝ λειτουργούσε με μηχανικά «μπαλώματα», είχε κριθεί απ΄ το υπουργείο Ναυτιλίας ως «αξιόπλοο»… Ενώ την ώρα του δυστυχήματος δούλευαν σ΄ αυτό μόνο τα 2 από τα 11 μέλη του πληρώματος. Η καταστροφή που προκάλεσε αποτελεί μια ευθεία βολή στο φτωχό εργατο-λαϊκό κόσμο της περιοχής, σε επαγγελματικές του δραστηριότητες και στην αναψυχή του.

Ο λαός, οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι της περιοχής δε μπορούν να μείνουν με «σταυρωμένα τα χέρια». Πρέπει να κινητοποιηθούν, να καταγγείλουν το νέο έγκλημα, να διαδηλώσουν μαζικά στους δρόμους και ν’ απαιτήσουν τον πραγματικό καθαρισμό απ΄ την πετρελαιοκηλίδα και την πλήρη απορρύπανση των ακτών. Να διεκδικήσουν ανθρώπινες συνθήκες ζωής, πράσινο, καθαρό αέρα, ελεύθερους χώρους στις παραλίες και στις κατοικημένες περιοχές , ενάντια στην ασύδοτη επιχειρηματική δράση που καταστρέφει ανθρώπινες ζωές και φυσικό περιβάλλον. Πλάι στη διεκδίκηση του δικαιώματος στη δουλειά!

Να διεκδικήσουμε πλήρη απορρύπανση και ανθρώπινες συνθήκες ζωής!

21/9/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.