ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Εκδικητικές απολύσεις στο Κόκκινο

Εκδικητικές απολύσεις στο Κόκκινο


Στην απόλυση τριών δημοσιογράφων και τεχνικών, μεταξύ των οποίων και πρώην συνδικαλιστικού εκπροσώπου των εργαζομένων, προστέθηκαν χθες και οι απολύσεις των τεσσάρων μελών της απεργιακής επιτροπής. Οι εργαζόμενοι στο Κόκκινο (ραδιόφωνο και ιστοσελίδα) αντιδρούν στις μειώσεις των μισθών τους αλλά και στην ...απόφαση της διοίκησης να μην τους πληρώσει τα δεδουλευμένα που τους χρωστάει στ' όνομα της βιωσιμότητας του σταθμού.

Πριν τρεις βδομάδες , οι εργαζόμενοι και η διοίκηση συναντήθηκαν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, όπου εκπρόσωπος της «LeftMedia» υποστήριξε ότι οι μειώσεις αποδοχών έχουν παγώσει.

Πριν καν περάσει μια εβδομάδα από τη συνάντηση αυτή, η εταιρεία προχώρησε σε απολύσεις υποστηρίζοντας, σε ανακοίνωσή της, πως «υλοποιεί την απόφαση του μετόχου ΣΥΡΙΖΑ για τη διάσωση της επιχείρησης» και αναφέρει ότι «οι εργαζόμενοι δεν ανταποκρίθηκαν στη συνεννόηση για τη βιωσιμότητα του ραδιοφώνου».

Οι εργαζόμενοι-δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι και τεχνικοί ραδιοφώνου- που εργάζονται στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» και στην ιστοσελίδα «stokokkino.gr» απάντησαν με απεργίες, στάσεις εργασίας, με στόχο την ακύρωση των απολύσεων αυτών και την καλυτέρευση των εργασιακών σχέσεων στον σταθμό, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τις απολύσεις των συναδέλφων τους ωςπαράνομες, καταχρηστικές και εκδικητικές. Σε ένδειξη συμπαράστασης, κήρυξαν επίσης απεργία οι δημοσιογράφοι και οι διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται στην εφημερίδα «Αυγή» και στην ιστοσελίδα «avgi.gr», οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα ίδια εργασιακά προβλήματα. Τις απολύσεις εργαζομένων στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» καταγγέλλουν και τα διοικητικά συμβούλια των Ενώσεων ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΕΡ.


Η διοίκηση, που ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε με περίσσια εκδικητικότητα στη σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων να μη δεχθούν οριζόντια περικοπή των ήδη χαμηλών μισθών. Πρόκειται για την ίδια διοίκηση η οποία χρωστάει δεδουλευμένα μηνών, αρνείται την καταβολή τους ενώ στην περίφημη πρόταση «σωτηρίας» που τελεσιγραφικά ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους εμπεριεχόταν και ο όρος να «χαριστούν» στην εργοδοσία οι μισθοί που οφείλονται. Το πόσο τιμωρητικές είναι οι απολύσεις «Στο Κόκκινο» και το πώς χρησιμοποιούνται για τον παραδειγματισμό των υπόλοιπων εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ (εφημερίδα, ραδιόφωνα, σάιτ) ώστε να δεχτούν χωρίς περαιτέρω αντιδράσεις τις νέες ατομικές συμβάσεις και τη μείωση του μισθού τους κατά 20%, δήλωσε δημόσια μέλος του Δ.Σ. της «LeftMedia». Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ» είπε ότι μπορούσαν να κάνουν περισσότερες απολύσεις αλλά δεν το έπραξαν. Και δήλωσε: «[…]Για επιλογή αναγκαστήκαμε να κάνουμε αυτό το βήμα για να πειστούνε όλοι. Να πειστούνε όχι από την άποψη του μέτρου, ότι είναι μονόδρομος για να πληρώνεται κάθε μήνα ο εργαζόμενος […]».

Η περίπτωση των εκδικητικών απολύσεων «Στο Κόκκινο» δείχνει με τον πιο ωμό τρόπο την ανάπτυξη που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, στον εργαζόμενο λαό. Αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει ψηφίσει η ίδια,επιτίθεται στα δικαιώματα των εργαζομένων. Ενώ φαίνεται ξεκάθαρα για ποιο λόγο βιάστηκε να περάσει στο πολυνομοσχέδιο την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία στα πρωτοβάθμια όργανα ώστε να στερήσει από τους εργαζόμενους κάθε τρόπο οργάνωσης και αντίστασης. Απέναντι σε όλα αυτά παραμένει ζητούμενο οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, χωρίς αυταπάτες για λύσεις μέσω διαλόγου με τη διοίκηση και για «βιώσιμη λύση» που θα στηριχθεί πάνω στις πλάτες τους.

Ανακοίνωση της χθεσινής συνέλευσης των εργαζόμενων:

Το προκλητικό θέατρο του παραλόγου που ζούμε οι εργαζόμενοι στον Ρ/Σ «105,5 στο Κόκκινο», πέρασε σήμερα το πρωί σε άλλο επίπεδο.

24 ώρες μετά τη θρασύτατη ανακοίνωση του Δ.Σ. της LeftMedia, στην οποία οι εργαζόμενοι κατηγορούμασταν ότι παίζουμε... πολιτικά παιχνίδια, επειδή δεν δεχθήκαμε να μειωθούν οι μισθοί μας στο ποσοστό που μας προτάθηκε και αξιώσαμε διαπραγμάτευση, 12 ώρες αφότου το ίδιο Δ.Σ. μας κάλεσε να κάνουμε «μεγαλύτερη συνέλευση» για να επαναλάβουμε την συγκεκριμένη πρόταση που κατέθεσε η προηγούμενη συνέλευση, 3 ώρες πριν γίνει η συνέλευση που μας ζητήθηκε, το Δ.Σ. ανακοίνωσε τις απολύσεις ακόμα 4 συναδέλφων μας.

Κατά «σύμπτωση», πρόκειται για τα μέλη που συγκροτούσαν την απεργιακή επιτροπή που προέκυψε από τις συνελεύσεις του Ιανουαρίου (Γιάννης Ανδρουλιδάκης, Μελίνα Βελιμέζη, Νίκος Μπιτσιμέας, Ειρήνη Προμπονά).

Οι απολύσεις αυτές, που αυξάνουν τον αριθμό των απολυμένων στους επτά (κι ενώ η διοίκηση ενημερώνει ότι ο αριθμός θα φτάσει τους 20), είναι ξεκάθαρα εκδικητικές και παράνομες και έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με τη συνδικαλιστική δράση των συναδέλφων. Απαιτούμε την ανάκλησή τους. Σημειώνεται, ότι 5 από τους συναδέλφους που απολύθηκαν έχουν προσφύγει στο ΣΕΠΕ, γεγονός που ενισχύει το γεγονός της επιλογής των απολύσεων με εκδικητική διάθεση.

Σε όλο αυτό το διάστημα, από τις 18 Ιανουαρίου, οι εργαζόμενοι επιλέξαμε να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας να απαντήσουμε σχεδόν σε κάθε συκοφαντία που εκτοξεύθηκε εναντίον μας. Η υπομονή έχει όμως όρια.


Σε όλο αυτό το διάστημα, οι «αδιάλλακτοι» εργαζόμενοι κάναμε διαφορετικές εναλλακτικές προτάσεις σε 8 συνελεύσεις με τις οποίες καλούσαμε τη διοίκηση σε διαπραγμάτευση προκειμένου να καταλήξουμε σε μια κοινή απόφαση, η οποία θα συνδύαζε τη βιωσιμότητα του σταθμού με τη βιωσιμότητα των εργαζομένων του. Η τελευταία από αυτές, την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, είχε συγκεκριμένες αριθμητικές προτάσεις μείωσης του μισθολογικού κόστους, τις οποίες εξουσιοδότησε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ να μεταφέρουν. Παρά τις συνεχείς υποχωρήσεις μας, το Δ.Σ. έβρισκε πάντα ένα παράθυρο για να αρνηθεί το διάλογο, υποστηρίζοντας ότι αυτός ολοκληρώθηκε με το τελεσίγραφο «οριζόντιες μειώσεις ή απολύσεις» της 6ης Νοεμβρίου. Ενδεικτικά της αλλοπρόσαλλης τακτικής εμπαιγμού της διοίκησης είναι οι ήξεις αφήξεις σχετικά με την πρόθεση της για «εθελούσιες» αποχωρήσεις καθώς απέναντι στις διαθέσεις συναδέλφων να αποχωρήσουν, προέταξε τις απολύσεις.


Οι εργαζόμενοι στον «105,5 στο Κόκκινο» δηλώνουμε ότι δεν είμαστε αναλώσιμοι και ότι οι ζωές μας δεν μπορούν να είναι αντικείμενο τελεσιγράφων. Θα υπερασπιστούμε τις εργασιακές θέσεις και το βιοτικό επίπεδο των συναδέλφων μας.

Η Γ.Σ. των εργαζομένων του «105,5 στο Κόκκινο», την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου αποφάσισε ομόφωνα (30 μέλη):

Απαιτούμε την άμεση ανάκληση των εκδικητικών απολύσεων στον σταθμό, τόσο των 4 μελών της απεργιακής επιτροπής όσο και των τριών συναδέλφων που απολύθηκαν τον Ιανουάριο.


- Ζητάμε από τα σωματεία μας (ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΕΡ) την κήρυξη επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών, μέχρι την ανάκληση όλων των απολύσεων.


- Κάνουμε χρήση του αέρα του σταθμού για απεργιακές εκπομπές, κατά τη διάρκεια της απεργίας.


- Προχωράμε σε συνέντευξη Τύπου για να εξηγήσουμε τις θέσεις μας.


- Επιμένουμε στην συγκεκριμένη πρότασή μας για τη μείωση του μισθολογικού κόστους, και ζητάμε από την ΕΣΗΕΑ και την ΕΠΗΕΑ να τη διαπραγματευθούν, χωρίς απολύσεις.


- Καλούμε κάθε εργαζόμενο και κάθε εργαζόμενη σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αγώνα μας, την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, έξω από τον σταθμό, Σαρρή 19 στου Ψυρρή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.