ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Πλειστηριασμοί και ανάπτυξη!

Πλειστηριασμοί και ανάπτυξη!


Για το θέμα των πλειστηριασμών έχουμε γράψει αρκετές φορές. Μία πλευρά της «συζήτησης» με αφορμή την ύπαρξη χιλιάδων απλήρωτων δανείων για όσους ασχολούνται με την αγορά ακινήτων ήταν οι επιπτώσεις του φαινομένου αυτού στην αγορά αλλά και οι πιθανές επιδιώξεις του κεφαλαίου. Σε μια αγορά όπου τα ακίνητα χάνουν συνεχώς την αξία τους, όπου οι αγοραπωλησίες πέφτουν και έχουν φτάσει στο χαμηλότερο σημείο τους από ποτέ, όπου οι ίδιες οι τράπεζες έχουν φτάσει στα όριά τους με χιλιάδες σπίτια να βρίσκονται στην κατοχή τους ή υποθηκευμένα σε αυτές, με τη φτώχεια ενός λαού που καλά καλά ούτε τα ενοίκιά του δεν μπορεί να πληρώσει, κατά πόσο θα βρίσκονταν επενδυτές που θα αγόραζαν μαζικά σπίτια και διαμερίσματα σε πλειστηριασμούς και να τα έκαναν τι; Ιδιαίτερα στις πιο λαϊκές γειτονιές.

Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να πει και τι τον ενδιαφέρει τον εργάτη και τον άνεργο για τα αδιέξοδα και τις όποιες επιδιώξεις του συστήματος, για τα προβλήματα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου και για το προς τα πού θα βρει διέξοδο από την κρίση. Από την άλλη, όμως, δεν θα έπρεπε να μας διαφεύγει ότι στη βάση αυτής της συζήτησης πολλοί φροντίζουν να δημιουργούν αυταπάτες ότι ο χώρος της εκμετάλλευσης ακινήτων είτε δεν θα έχει μέλλον ποτέ ή, στη χειρότερη, θα αργήσει «να πάρει μπροστά», επιδιώκοντας έτσι το κέρδισμα χρόνου όχι για να βρεθεί κάποια λύση για να μη χαθεί η λαϊκή περιουσία, αλλά για να προετοιμαστεί η τελική επίθεση - αρπαγή της λαϊκής περιουσίας από την πλευρά του συστήματος και μερίδων του κεφαλαίου που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό.

Κάποια στιγμή θα ερχόταν η ώρα που το τοπίο θα ξεκαθάριζε απ’ όλες τις απόψεις, οικονομικές, θεσμικές, πολιτικές και κυρίως κινηματικές, ώστε να έρθουν επενδύσεις και ανάπτυξη πάνω στην καταστροφή των λαϊκών στρωμάτων.


Η εμφάνιση των διαφόρων funds -που δεν περιορίζονται μόνο στο να αγοράζουν δάνεια από τις τράπεζες αλλά αποκτούν και τη δυνατότητα να αποκτήσουν κοψοχρονιά και την ιδιοκτησία των σπιτιών όσων αδυνατούν να πληρώσουν- αλλά και η εμφάνιση των ηλεκτρονικών πλατφορμών μέσω των οποίων μπορεί κάποιος να νοικιάσει το σπίτι του μέσα σε αυτό το κλίμα εντάσσονται. Αυτό το τελευταίο μάλιστα εμφανίζεται και με το ιδεολογικό περίβλημα της εναλλακτικής ή αλληλέγγυας οικονομίας όπου δήθεν ο κάθε εργαζόμενος ή άνεργος θα μπορεί να συμπληρώσει ή να αποκτήσει με έναν σχετικά εύκολο τρόπο κάποιο εισόδημα.

Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι και άλλες μορφές προσέλκυσης επενδύσεων στο χώρο των ακινήτων. Μια από αυτές είναι τα προγράμματα της λεγόμενης «Χρυσής Βίζας». Με βάση αυτά, όποιος αλλοδαπός μπορεί να αγοράσει ακίνητο στην Ελλάδα αποκτά αυτόματα και το δικαίωμα παραμονής για όποτε και όσο θέλει. Μη φανταστεί κανείς βέβαια ότι αυτό αφορά μετανάστες και πρόσφυγες που είχε δηλώσει ο Μάρδας ως υφυπουργός Εξωτερικών τον Μάρτη του ‘16! Αφορά αυτούς που θέλουν και μπορούν να επενδύσουν σε ακίνητα συνολικής αξίας πάνω από 250.000 ευρώ. Αυτούς που θέλουν να επενδύσουν ώστε να τα εκμεταλλευτούν είτε για τουριστικούς λόγους είτε για την παροχή προσωρινής κατοικίας σε όσους έρχονται στη Ελλάδα για επιχειρηματικούς και άλλους λόγους.

Πού κολλάνε όλα αυτά με τους πλειστηριασμούς; Γιατί η κυβέρνηση έσπευσε να τους μετατρέψει όλους σε αποκλειστικά ηλεκτρονικούς, πέρα από το κύριο που είναι να αποφεύγει τις κινηματικές αντιδράσεις;

Η απάντηση μάλλον βρίσκεται σ’ ένα άρθρο της «Καθημερινής» στις 15/1 (Ρωσικό fund αγοράζει σπίτια για όσους θέλουν «χρυσή βίζα»), που περιγράφει τις επιδιώξεις της ρώσικης διεθνούς πλατφόρμας ακινήτων Tranio η οποία έχει ήδη «τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά κατοικίας» εκμεταλλευόμενη τη μεγάλη πτώση των τιμών και «σχεδιάζει να αποκτήσει και άλλα ακίνητα, αξιοποιώντας τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών των τραπεζών και του Δημοσίου», επισημαίνοντας παράλληλα ο εκπρόσωπός της τον μετριασμό έως και ανυπαρξία των «κοινωνικών εντάσεων».


Η φορολογία σε αυτή τη φάση δεν τους τρομάζει μπροστά στ’ άλλα οφέλη! Σύμφωνα δε και με μια σειρά άλλων δημοσιευμάτων στην ίδια και άλλες εφημερίδες, τη δυνατότητα απόκτησης μαζικά ακινήτων μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εξετάζουν κι άλλες εταιρίες του είδους και του χώρου με ενδιαφέρον όχι μόνο για εξοχικές ή πολυτελείς κατοικίες αλλά και για ολόκληρες πολυκατοικίες ή για σπίτια και διαμερίσματα μέσα στις πόλεις.




Προλεταριακή Σημαία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.