ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Συνέντευξη του Pablo Hasel μετά τη δίκη - Αθώωση νεολαίου που δικαζόταν την ίδια μέρα

Συνέντευξη του Pablo Hasel μετά τη δίκη - Αθώωση νεολαίου που δικαζόταν την ίδια μέρα

Συνέντευξη μετά την δίκη 02/02:
"Η συνείδηση και η αντίσταση στις αδικίες είναι πάνω από το φόβο, πάνω από ένα εχθρικό αντιδημοκρατικό καθεστώς"


-Γιατί οι δηλώσεις σου είναι τόσο σκληρές; 

Γιατί δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα. Υπερασπίζομαι τις ιδέες μου με οποιοδήποτε κόστος. Θέλουν να με καταδικάσουν επειδή υπερασπίστηκα κάποιες αλήθειες. Αυτό είναι χαρακτηριστικό ενός φασιστικού καθεστώτος. Πίσω από αυτή τη δίωξη υπάρχει μια λογική οργή. Είμαι πολύ άμεσος, με την έννοια ότι δεν πρέπει να κρύβω τίποτα και θα υπερασπιστώ αυτές τις αλήθειες, όποιες και αν είναι οι συνέπειες.


-Τι σε ρώτησε ο εισαγγελέας σχετικά με τον βασιλιά της Ισπανίας και τα σχόλια που έκανες για αυτόν; 

-Ο εισαγγελέας με ρώτησε ποια ήταν η πρόθεσή μου. Για να κάνω γνωστό τι κάνει η μοναρχία. Να πω που χρησιμοποιείται το δημόσιο χρήμα μας. Και την ίδια στιγμή, ως δημοκρατικός, να καταγγείλω ένα θεσμικό όργανο που δεν αντιπροσωπεύει τα συμφέροντά μας, και είναι εντελώς αντιδημοκρατικό. Στην πραγματικότητα, ο εισαγγελέας είπε ότι το γεγονός ότι αποκάλεσα τον βασιλιά δολοφόνο, μαφιόζο και παράσιτο ξεπέρασε την ελευθερία της έκφρασης. Εξάλλου, όλα όσα καταγγέλλω για τη μοναρχία αποδεικνύονται. Ακόμα και ΜΜΕ που δεν είναι και επαναστατικά, έχουν μιλήσει για το ότι η σιωπή των εραστών του βασιλιά έχει αγοραστεί με δημόσιο χρήμα.

-Που επικέντρωσες την υπεράσπισή σου;

Στην την ελευθερία της έκφρασης και, ταυτόχρονα στο γεγονός ότι αυτά που είπα είναι αποδεδειγμένα γεγονότα. Για παράδειγμα, ανεξάρτητα από την ιδεολογία που έχει κάποιος, η δολοφονία μεταναστών στο Tarajal (περιοχή στην Ισπανία) από την πολιτική Φρουρά είναι ένα αντικειμενικό γεγονός. Και όσοι δολοφονούν, είναι δολοφόνοι. Ο εισαγγελέας είπε ότι δεν έπρεπε να τους πω δολοφόνους επειδή αυτό τους προσβάλλει, αλλά αυτό που είπα είναι ευρέως αποδεδειγμένο. Ας δούμε αν και εγώ θα είμαι ένοχος για τη δολοφονία της αστυνομίας.


-“Αν ήμουν φασίστας που έριχνε βόμβες εναντίον των καταλανών, των ομοφυλοφίλων και των μεταναστών, δεν θα καθόμουν εδώ.” Πάνω σε ποιο πλαίσιο απάντησες αυτό το πράγμα στον εισαγγελέα;

Αυτό το είπα στην τελευταία μου ελεύθερη τοποθέτηση. Έχω πει μερικά πράγματα και το ένα από αυτά ήταν αυτό. Απλά πρέπει να ρίξετε μια ματιά στα κοινωνικά δίκτυα και να δείτε ότι είναι γεμάτα από φασίστες που επιθυμούν βόμβες σε όσους είναι υπέρ της ανεξαρτησίας ,τους μετανάστες, τους αντιφασιστές, τους ομοφυλόφιλους ...Και έχουν πλήρη ελευθερία έκφρασης. Και επίσης καταγγέλλω ότι όταν μιλούν για τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης, αυτά αφορούν πάντοτε εμάς, τους αντιφασιστές. Οι φασίστες έχουν πλήρη ελευθερία έκφρασης να μιλούν για όλα τα είδη βαρβαρότητας. Και σε εμάς, επειδή καταγγέλλουμε αντικειμενικά γεγονότα, μας ζητούν να πάμε φυλακή. Όπως είπα προηγουμένως, αυτό είναι χαρακτηριστικό ενός φασιστικού καθεστώτος.

-Σου ζητούν δύο χρόνια και εννέα μήνες φυλάκισης και πρόστιμο 45.000 ευρώ, το οποίο αν δεν μπορέσεις να πληρώσεις, θα γίνουν πέντε χρόνια. Σωστά;

Ακριβώς Αυτά τα πρόστιμα αφορούν την προσβολή του στέμματος και των δυνάμεων ασφαλείας, και προφανώς, δεν θα μπορέσω να τα πληρώσω. Δεν θα το κάνω μόνο επειδή πιστεύω ότι είναι άδικο. Είναι άπιαστο ποσό για εμένα και είμαι χρεοκοπημένος επειδή δεν μπορώ να βρω δουλειά. Άλλο ένα πράγμα που μου έχουν κάνει δύσκολο. Αυτά τα πρόστιμα θα έχουν ως αποτέλεσμα συν δύο χρόνια φυλάκισης αν δεν καταβληθούν.


- Επίσης, κατηγορήσε όπως λέει ο εισαγγελέας, για «συστηματική εξύμνηση της τρομοκρατίας». Τι πιστεύεις για αυτό;

Έχουμε εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις για το τι είναι η τρομοκρατία. Θεωρώ ότι τρομοκρατία είναι η εγκληματική πολιτική αυτής της κυβέρνησης και αυτού του κράτους. Όχι μόνο της κυβέρνησης αυτής, επειδή το PSOE (Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα) είχε κάνει τα ίδια επίσης όταν ήταν στην κυβέρνηση. Πολιτικές που αρνούνται τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες όπως την ελευθερία της έκφρασης και που αρνούνται την αξιοπρεπή στέγαση, το δικαίωμα στην εργασία, και που καταστρέφουν την υγεία ... Αυτό είναι η τρομοκρατία και κάθε αγώνας είναι θεμιτός ενάντια στη βία του καταπιεστή. Αυτό πιστεύω. Είναι αυτοάμυνα. Δεν θα καταδικάσω ποτέ την αυτοάμυνα των καταπιεσμένων. Αυτό υπερασπίστηκα.

- Νομίζεις ότι θα σε καταδικάσουν;

Το νομίζω ναι. Μια απαλλαγή από το ισπανικό δικαστήριο είναι σχεδόν αδύνατη. Δεν εξαρτάται από το αν κάναμε καλή υπεράσπιση ή όχι, επειδή είναι ένα φασιστικό δικαστήριο. Είναι το δικαστήριο της δημόσιας τάξης, και των Φραγκοκρατών που εξακολουθεί να έχει κατασταλτική λειτουργία. Εάν αθωωθώ, δεν θα είναι επειδή υπερασπίζονται την ελευθερία της έκφρασης. Αν ίσχυε αυτό, δεν θα με καταδίκαζαν πριν από μερικά χρόνια και δεν θα καταδίκαζαν και τόσα πολλά άλλα άτομα. Εάν με απαλλάξουν, θα είναι γιατί θέλουν να αποφύγουν ένα σκάνδαλο, επειδή είναι μια υπόθεση που έχει προβληθεί πολύ και υπήρξε μεγάλη πίεση.

-Εχεις ήδη καταδικαστεί σε ποινή δύο ετών, επικυρωμένη από το Ανώτατο δικαστήριο το 2015. Κάποιος μπορεί να ρωτήσει γιατί δεν έχεις αλλάξει τον τρόπο να παραπονεθείς και να επικρίνεις, όταν έχεις ήδη ζήσει από πρώτο χέρι πως λειτουργεί το ισπανικό δικαστήριο.

Υπάρχει μια διαφορά με την πρώτη δίκη, οι φράσεις για τις οποίες κατηγορήθηκα ήταν πιο σαφείς. Τώρα απλά αφηγήθηκα κάποια αντικειμενικά γεγονότα. Και επιστρέφουμε εκεί που ήμασταν. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να πει κανείς ότι είναι δολοφόνοι, αλλά αν είναι θα το πω. Τι είναι πιο καταδικαστέο, να αναφέρεσαι στη δολοφονία ή να την διαπράττεις; Προφανώς, είναι το να δολοφονείς δεκαπέντε μετανάστες με πλήρη ατιμωρησία. Όχι μόνο καταγγέλλω τους αστυνομικούς αυτούς , αλλά και ολόκληρο το αστυνομικό σώμα, και λένε με κατηγορούν ότι τους προσβάλω. Είναι όμως σαφές ότι αυτοί οι αστυνομικοί απαλλάχθηκαν από αυτά τα εγκλήματα. Δεν έχω αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο μιλάω και εκφράζομαι επειδή θεωρώ ότι δεν κάνω τίποτα κακό, αλλά το αντίθετο. Και δεν πρόκειται να το εγκαταλείψω.

-Θα ξαναέγραφες αυτά τα tweets και αυτά τα τραγούδια;

Ναι, θα το ξανά έκανα και το είπα και στη δίκη. Αν θέλουν να με κλείσουν στη φυλακή γι 'αυτό, τότε να με κλείσουν. Θα κάνω αυτό που πρέπει να κάνω και δεν θα σταματήσω, γιατί αυτό είναι που θέλουν και τότε θα έχουν κερδίσει. Επειδή θα έχει κερδίσει ο φόβος και δεν θα μας αφήσουν να καταγγείλουμε ξανά ό, τι κάνουν. Και αν πωλούν όπλα στη Σαουδική Αραβία που αργότερα καταλήγουν στα χέρια του τζιχάντ ή χρησιμεύουν για να σφαγιάσουν ανθρώπους , δεν σκοπεύω να το σιωπήσω. Και όποιος το κάνει αυτό είναι εγκληματίας. Και αν η μοναρχία συμβάλει σε αυτό, θα πω ότι η μοναρχία είναι εγκληματική χωρίς τύψεις.

-Αισθάνεσαι ότι είχες υποστήριξη αυτές τις τελευταίες ώρες;

Σίγουρα, αλλά λόγω της σοβαρότητας της περίπτωσης, κάποιος πάντα αναμένει περισσότερα. Όχι μόνο για την περίπτωσή μου, αλλά και για τους άλλους. Τέτοιες σοβαρές περιπτώσεις αξίζουν περισσότερη αλληλεγγύη. Ωστόσο, αισθάνομαι μεγάλη υποστήριξη και πρέπει επίσης να ειπωθεί ότι η λεγόμενη κοινοβουλευτική αριστερά του ισπανικού κράτους, οι Podemos και η Izquierda Unida (Ενωμένη Αριστερά ), ήταν και πάλι υποστηρικτές της καταστολής. Όπως στην Καταλονία, με δηλώσεις σαν του Alberto Garzón (μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ισπανίας και της Ενωμένης Αριστεράς ) : «Ο Πουτζδεμόν και ο λαός του δεν μπορούν να ξεγλιστρήσουν». Είναι σαν να νομιμοποιήσουμε την καταστολή του καθεστώτος. Οι Podemos, τάχθηκαν ανοιχτά με την Πολιτική Φρουρά στην περίπτωση του Altsasu (πόλη στην Ισπανία). Πραγματικά, είναι ένα κόμμα καθεστωτικό και είτε πρόκειται για την υπόθεση της ανεξαρτησίας είτε για υποθέσεις σαν τη δική μου, δεν ενδιαφέρονται να δείξουν αλληλεγγύη. Θέλουν μια κυβέρνηση που να συμφωνεί με την PSOE (Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα) και δεν το κρύβουν. Γονατίζουν για να το πάρουν.

-Αν μπεις στη φυλακή, θα θεωρήσεις τον εαυτό σου πολιτικό κρατούμενο;

Ναι, χωρίς καμία αμφιβολία. Θα φυλακισθώ για την υπεράσπιση ορισμένων πολιτικών ιδεών μου και συγχρόνως δεν θα λάβω τη μεταχείριση ενός κοινού αιχμάλωτου. Οι κοινοί κρατούμενοι μπορούν να είναι με άλλους κοινούς κρατούμενους, αλλά εγώ δεν θα μπορώ να είμαι με άλλους κομμουνιστές κρατούμενους. Αυτό κάνει ήδη τη διαφορά. Λένε ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι, αλλά στη συνέχεια αντιμετωπίζονται χειρότερα από τους απλούς κρατούμενους.

- Φοβάσαι το ενδεχόμενο να μπεις στη φυλακή;

Ναι... Θα ήμουν τρελός αν το αρνιόμουν . Φοβάμαι ότι θα αποχωριστώ βίαια από τους αγαπημένους μου. Δεν θα είμαι σε θέση να κάνω πολλά πράγματα, όπως τη μουσική και τα τραγούδια. Θα περνάω πολλές ώρες σε ένα κελί σε πολύ σκληρές συνθήκες. Τα φοβάμαι όλα αυτά. Αλλά η συνείδηση και η αντίσταση στις τόσες αδικίες είναι πάνω από το φόβο, και πάνω από ένα εχθρικό αντιδημοκρατικό καθεστώς.


Αθωώθηκε ο Kaiet που δικαζόταν την ίδια μέρα με τον Pablo Hasel 
(Plataforma por la Absolución de Pablo Hasel)

"o Kaiet ένας νεαρός από την χώρα των Βάσκων που δικαζόταν την ίδια μέρα με τον Pablo Hasel, τελικά αθωώθηκε. Δικαζόταν σε δύο χρόνια φυλάκισης αφού το εθνικό δικαστήριο της Ισπανίας τον κατηγόρησε πως υπερασπίζετε την τρομοκρατία με βάση κάποια σχόλια του στο twitter.

Αυτό δείχνει δύο πράγματα:

1.Το κύμα αλληλεγγύης και η αντίδραση για την αθώωση και την δικαιοσύνη του Pablo Hasel είναι καθοριστικός παράγοντας. Δεν πρέπει να σταματήσει.

2. αν καταδικάσουν τον Pablo Hasel (και δεν θα είναι η πρώτη φορά αφού είχε ήδη καταδικαστεί σε δύο χρόνια φυλάκισης το 2014), θα δείξουν για ακόμα μια φορά πως ο λόγος που το κάνουν είναι γιατί το μήνυμά του φτάνει στον λαό και τον ωθεί στο να αντιδράσει κατά της αδικίας, και επειδή είναι ένα παράδειγμα αντίστασης και αξιοπρέπειας, εντός και εκτός του εθνικού δικαστηρίου, ανεξάρτητα από τα σχόλια που εκφράζονται. Και αυτό είναι που τους ενοχλεί."



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.