ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Κυριακή 1 Απριλίου 2018

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΥΑΘ: ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΒΟΥΛΑ! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

ΕΥΑΘ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ: ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΒΟΥΛΑ!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ


 Οι συμβασιούχοι που εργάζονταν στην  ΕΥΑΘ, από την 1/3/2018, είναι πλέον «επίσημα» απολυμένοι σύμφωνα με την δικαστική απόφαση.
  «Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (απόφαση 1353/2018 δημοσιεύτηκε την 1η Μαρτίου) απέρριψε τις αιτήσεις των συμβασιούχων, επειδή οι ΕΥΑΘ Α.Ε. και ΕΥΑΘ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε. υπάγονται στις διαδικασίες ΑΣΕΠ για την πρόσληψη προσωπικού και δεν έχουν την ευχέρεια να προβούν σε σύναψη εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου εκτός αυτής της διαδικασίας ή χωρίς τον έλεγχο νομιμότητας από το ΑΣΕΠ. Το ίδιο, εξάλλου, προβλέπει και ο Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας της ΕΥΑΘ (άρθρο 9, κεφ. γ’, μέρος β’). Με την έκδοση των ασφαλιστικών μέτρων οι συμβασιούχοι δεν μπορούν πλέον να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην εταιρεία.» (Ανακοίνωση της ΕΥΑΘ)

Οι 90 συμβασιούχοι στη θυγατρική εταιρεία της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΕΥΑΘ Υπηρεσίες ΑΕ) καλύπτουν για πολλά χρόνια τις θέσεις εργασίας μονίμων στην ΕΥΑΘ. Τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να τους πετάξει σαν «στυμμένες λεμονόκουπες» αφού δεν τους χρειάζεται πια και κυρίως επειδή αρνήθηκαν να συναινέσουν στην εργασιακή ομηρία χρόνων.
 Αλλά αφού όπως λέει η εταιρεία και το δικαστήριο, ήταν παράνομη η απασχόληση τους πως έγινε και ανανεώθηκαν 2 φορές η συμβάσεις, πάντα με την νέα διοίκηση της ΕΥΑΘ;;
Όπως η ίδια η διοίκηση παραδέχεται στην ανακοίνωσή της:
«Ήταν κατόπιν πρωτοβουλίας της παρούσας διοίκησης που επιτεύχθηκε νομοθετική ρύθμιση για παράταση των συμβάσεων τους έως τις 30.06.2017 (είχαν λήξει στις 31.12.2016) και, πριν από τη λήξη αυτής, ήταν η ίδια διοίκηση που απέσπασε τη σαφή δέσμευση του αρμόδιου υπουργείου και για νέα παράταση, επίσης με νομοθετική ρύθμιση. Οι συμβασιούχοι επέλεξαν, αντ’ αυτού, τη δικαστική οδό και με δικαστική εντολή εξασφάλισαν τη διατήρηση των συμβάσεών τους έως την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων των οποίων αιτήθηκαν.»  (Ανακοίνωση της ΕΥΑΘ)
Γιατί λοιπόν «παρανόμησε» η ΕΥΑΘ και η κυβέρνηση (2) δύο φορές κι ετοιμαζόταν να κάνει και (3η) τρίτη παράταση των συμβάσεων; Μα γιατί χρειαζόταν τους συμβασιούχους που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες !!
Στη συνέχεια προκήρυξε διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ από τον οποίο αποκλείστηκαν με φωτογραφικό τρόπο οι συμβασιούχοι !! Συγκεκριμένα η προϋπηρεσία τους δεν μέτρησε ΚΑΘΟΛΟΥ! Στη συνέχεια τους ανανέωσαν ξανά τις συμβάσεις (την δεύτερη φορά) για να εκπαιδεύσουν τους νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους μέσω ΑΣΕΠ!!
Όπως μαρτυρά κυνικά η συνέχιση της ανακοίνωσης της εταιρείας:
«Επιπλέον και παράλληλα με τα παραπάνω, η διοίκηση της ΕΥΑΘ εξασφάλισε μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ, στις οποίες μπορούσαν προφανώς και οι συμβασιούχοι να συμμετάσχουν, την πρόσληψη 150 νέων εργαζομένων (137 έχουν ήδη αναλάβει καθήκοντα) και 41 εποχικών (8μηνης διάρκειας) που βρίσκονται ήδη στις θέσεις τους.» (Ανακοίνωση της ΕΥΑΘ)
Οι συμβασιούχοι συμμετείχαν! Αλλά τι κρίμα δεν πέτυχε παρα μόνο (1) ΕΝΑΣ υδραυλικός!!!
Όμως όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι το οργανόγραμμα της εταιρείας προβλέπει 600 υπαλλήλους για την ΕΥΑΘ!! Τόσοι ήταν οι εργαζόμενοι πριν το 2009! Δηλαδή οι 220 μόνιμοι μαζί με τους προσληφθέντες του ΑΣΕΠ μαζί και οι συμβασιούχοι και πάλι δεν φτάνουν!
      Οι ίδιοι οι συμβασιούχοι με ανακοίνωση τους καταθέτουν στοιχεία για την μεθόδευση κυβέρνησης –ΕΥΑΘ:
«…Εφόσον η νέα Διοίκηση της ΕΥΑΘ έκρινε ότι οι συμβάσεις μας δεν ήταν σύμφωνες με τον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας της Εταιρείας, θα έπρεπε να τις διακόψει αμέσως μετά την ανάληψη καθηκόντων την άνοιξη του 2016, όπως είχε τη δυνατότητα να κάνει αφού υπάρχει σχετική πρόβλεψη στους όρους των συμβάσεων.
Δεν το έπραξε γιατί γνώριζε ότι οι συμβασιούχοι είναι πλήρως ενταγμένοι στην Εταιρεία, εργάζονται με όρους και συνθήκες μόνιμων υπαλλήλων, έχουν εξειδικευμένη εμπειρία και η απουσία τους θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της κι ενδεχομένως περιβαλλοντικές (και όχι μόνο) επιπτώσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης…
…Αργότερα, πριν τη λήξη των συμβάσεων στα τέλη του 2016 και κατόπιν πιέσεων από την πλευρά των Προϊσταμένων των Διευθύνσεων της Εταιρείας, επεδίωξε και πέτυχε νομοθετική ρύθμιση για την επέκτασή τους μέχρι την 30η Ιουνίου του τρέχοντος έτους, καθώς οι προσλήψεις μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ θα καθυστερούσαν για παραπάνω από έξι μήνες… .» (Ανακοίνωση του σωματείου συμβασιούχων)
Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών το αίτημα που κατατέθηκε, για τη μετατροπή των συμβάσεων τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των συμβασιούχων. Η πρόσφατη δικαστική απόφαση είναι κάτι που δεν αφήνει περιθώρια για πολλές αυταπάτες για το ρόλο της αστικής δικαιοσύνης. Το  ίδιο απέλπιδα πιστεύουμε πως είναι η προσπάθεια, να «συγκινηθούν» οι κυβερνητικοί βουλευτές και υπουργοί, που τώρα δεν θέλουν ούτε να τους δουν, ούτε να τους ακούσουν! Ευτυχώς όμως οι συμβασιούχοι, δεν αρκούνται μόνο σε αυτά!
Παράλληλα με τα προηγούμενα, από τις 7/3/18, έχουν ξεκινήσει καθημερινές κινητοποιήσεις - συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, έξω από τα γραφεία της ΕΥΑΘ ΑΕ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας το δικαίωμα τους στη δουλειά.
Είναι αυτοί οι  αγώνες που με επιμονή και συνέχεια, μαζί με τους μόνιμους εργαζόμενους και την πλατύτερη αλληλεγγύη που πρέπει να εκφραστεί, μπορούν να δημιουργήσουν όρους για την δικαίωση τους.

Χ.Γ.

αναδημοσιευση από το τελευταίο φύλλο 
της εφημερίδας "ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.