ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Θεσσαλονίκη – 100 χρόνια ΣΕΚΕ-ΚΚΕ | Εκδήλωση για τους εκτελεσμένους κομμουνιστές …στον ίσκιο του Γεντί-Κουλέ

Θεσσαλονίκη – 100 χρόνια ΣΕΚΕ-ΚΚΕ | Εκδήλωση για τους εκτελεσμένους κομμουνιστές …στον ίσκιο του Γεντί-Κουλέ

  Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, Κυριακή 20 Μαΐου, με μεγάλη συμμετοχή και συγκίνηση η εκδήλωση της οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ(μ-λ) προς τιμήν των εκτελεσμένων και φυλακισμένων κομμουνιστών της περιόδου 1946-1951. Η εκδήλωση έγινε έξω από το Γεντί Κουλέ και στην συνέχεια έγινε ξενάγηση μέσα στο μνημείο από τον σ. Γιάννη Χατζή. Μίλησαν ο σ. Στέφανος Σκοδράνης (εδώ), ο οποίος παρουσίασε τα ιστορικά δεδομένα της εποχής και τα γεγονότα που σημάδεψαν την ηρωική και ματωμένη διαδρομή του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος και ο σ. Στέλιος Αγκούτογλου, αναφερόμενος ιδιαίτερα σε μερικές μορφές από τους εκατοντάδες εκτελεσμένους κομμουνιστές εκείνων των καιρών. Αποσπάσματα από την απολογία του Ακίνδυνου Αλβανού στο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης, στελέχους της Στενής Αυτοάμυνας που εκτελέστηκε το 1947 καθώς και τρία ποιήματα του Φώτη Αγγουλέ απήγγειλε η σ. Μαρία Μωραιτοπούλου. 

Καλωσορίζοντας όσους και όσες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συμμετείχαν στην εκδήλωση η σ. Φωτεινή Σαλονικίδου είπε:

“Η κομματική οργάνωση Θεσσαλονίκης σας καλοσωρίζει στην εκδήλωση μνήμης και τιμής στους εκτελεσμένους κομμουνιστές της σκληρής περιόδου 1946-1951.

 Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια ενός κύκλου διαφορετικών εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν τον Νοέμβρη προς τιμή της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση του ΣΕΚΕ-ΚΚΕ. Διαλέχτηκε όχι τυχαία το Γεντί-Κουλέ ως εμβληματικός τόπος θυσίας και πάλης αμέτρητων κομμουνιστών, ανδρών και γυναικών που πέρασαν από αυτό το κάτεργο η εκτελέστηκαν κάτω από τον ίσκιο του. Η κομματική οργάνωση Θεσσαλονίκης θα οργανώσει και άλλες εκδηλώσεις το επόμενο διάστημα προσπαθώντας να τιμήσει, να θυμίσει αλλά κυρίως να μελετήσει την πολυκύμαντη και ανεκτίμητη διαδρομή του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος στον 20ο αιώνα. Οδηγό για την αναγκαία αναγεννητική προσπάθεια που πέφτει ως ευθύνη και κάλεσμα στους ώμους των νέων αγωνιστών από εδώ και πέρα”. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, με τους παριστάμενους όρθιους να σιγοτραγουδάνε το «Επέσατε θύματα αδέλφια εσείς, σε άνιση πάλη κι αγώνα…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.