ένα blog για τους αγώνες, τα όνειρα, τις ελπίδες του κόσμου της αριστεράς της αντίστασης

λόγια ποιητών ...

Αλλού αν γεννηθείς, αλλού κι αν πας,
παντού θα σε χτυπούν, αν δε χτυπάς!

(από το ποίημα «Θα γεννηθώ ξανά») κώστας βάρναλης



εναντια σε ΠΟΛΕΜΟ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Εις τον συνήθη τόπο των εκτελέσεων….

Εις τον συνήθη τόπο των εκτελέσεων….


Η φωτογραφία της αφίσας (δείτε εδώ) που τύπωσε η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης για την εκδήλωση μνήμης και τιμής στους εκτελεσμένους κομμουνιστές της περιόδου 1946-1951 στο Γεντί Κουλέ έχει την δική της ιστορία. Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δίχως όμως έναν επεξηγηματικό σχολιασμό.

Μας βοήθησε ο Τάσος Κατσαρός, συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής που ασχολείται ιδιαίτερα με την μελέτη της κατοχικής και μετα-κατοχικής Θεσσαλονίκης και της δράσης της Στενής Αυτοάμυνας να μάθουμε λεπτομέρειες γι' αυτήν. Η φωτογραφία είναι μέρος μιας σειράς που δημοσίευσαν ορισμένες αστικές εφημερίδες, κυρίως η Μακεδονία, την επόμενη την εκτέλεσης του τρίτου γκρουπ των καταδικασμένων στην δίκη της Στενής Αυτοάμυνας . 

Η εκτέλεση έγινε το πρωί της Πέμπτης 23 Οκτωβρίου 1947 στις 06:30, βάση της 216/1947 απόφασης του Έκτακτου Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης. Εκτελέστηκαν 24 καταδικασμένοι ...εις τον συνήθη τόπο των εκτελέσεων, παρουσία του βασιλικού επιτρόπου Σπυρόπουλου, όπως έγραφε την επόμενη ημέρα σε ένα μονόστηλο η εφημερίδα Ελευθερία.

Ανάμεσα τους η μοναδική γυναίκα της συγκεκριμένης υπόθεσης Ευθυμία Πατσιά, ο καθηγητής Τηλέμαχος Βασδέκης, ο Στυλιανός Ηλιάδης και άλλοι. Στην φωτογραφία φαίνονται ο Νίκος Τομπουλίδης, ο πρώτος συλληφθείς , οδηγός ταξί που άντεξε τα βασανιστήρια και δεν μίλησε και ο Γιώργος Βοναπάρτης 22 χρόνων. 
Αναλυτικά γι' αυτούς και για τους υπόλοιπους εκτελεσμένους της υπόθεσης της Στενής Αυτοάμυνας μπορεί να μάθει κανείς διαβάζοντας το βιβλίου του Τάσου Κατσαρού, "Μια απόφαση μάχομαι μέχρι το τέλος: Θεσσαλονίκη 1946 - '47, Αντάρτικο πόλεως, στενή αυτοάμυνα Ο.Π.Λ.Α.".


Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.